Lazer Epilasyon Öncesi Bilmemiz Gerekenler
Lazer epilasyon nedir?
Lazer Epilasyon, istenmeyen tüylerin köklerinin lazer ışığı ile yakılması ve yok edilmesidir. 1990 senesinde uygulanmaya başlamıştır ama son senelerde özellikle teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha acısız, ağrısız bir tedavi yöntemi haline gelmiştir.
Lazer Epilasyon Tedavisi Hangi Ciltler İçin Uygundur?
Lazer epilasyon, cımbız, ağda, normal epilasyon gibi diğer yöntemlere göre daha çekici olsa da, herkes için uygun olmayabilir. Aşırı bronz ciltlere lazer epilasyon uygun değildir. Bunun sebebi koyu cildin, lazer enerjisini aldıktan sonra yan etkilerin olabileceğidir. Sarı ve beyaz renk tüylere sahip kişilerde de tüylerdeki melanin eksikliği sebebi ile lazer epilasyon sonuç vermeyebilir.
Kullanılan Lazer Sistemleri Nelerdir?
Lazer epilasyon tedavilerinde farklı lazer sistemleri kullanılmaktadır. Bunlar arasında en sık ve en etkilisi Alexandrite, Nd-Yag sistemlerdir.
Lazer Epilasyon ağrılı bir işlem midir?
Lazer epilasyon tedavisi uygulanan bölge, kullanılan sistem ve kişinin ağrı eşiği dediğimiz ağrıya duyarlılık düzeyiyle değişmekle birlikte, artık gelinen son teknoloji sayesinde oldukça konforlu bir hale gelmiştir. Özellikle kullanılan soğutma sistemleri sayesinde bölgede soğuk anestezisi etkisi sağlanarak ağrısız işlem yapılabilmektedir.
Lazer Epilasyon tedavisi güvenilir bir yöntem midir?
Lazer epilasyon tedavisinde lazer ışığının hedefi kıl kökündeki renk maddesidir. Bu nedenle çevrede bulunan deri ve yumuşak dokulara zarar vermeden kıl köküne ulaşır. Kıl köküne ulaşan lazer ışını, kıl kökünde bulunan renk maddesi tarafından emilir. Işık enerjisi ısı enerjisine dönüşür ve oluşan bu ısı da kıl kökünü tahrip eder. Bu sayede kalıcı olarak kıl kökü yok edilir.
Lazer Epilasyonda Bütün Kıllara Tedavi Uygulanabilir mi?
Cilt tipi, kıl rengi ve yapısı uygun olan, istenmeyen kılların olduğu her bölgeye lazer epilasyon uygulanabilmektedir. Kadın hastalarda ağırlıklı olarak üst dudak, çene bölgesi, kol, koltuk, bacak ve bikini bölgesine tedavi uygulanır. Erkek hastalarda ise, sırt, omuzlar, göğüs, elmacık, boyun, ense ve kaş üstleri en sık uygulanan bölgeler arasındadır.
Son yıllarda gelişen lazer teknolojileri sayesinde tüm cilt tipleri için lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Fakat halen en başarılı sonuçlar, açık renk ten renklerinde ve koyu renkli kıl köklerinde elde edilmektedir. Bu nedenle kıl köklerinin renk hücreleri bu tedavi için önemlidir. Bu sebeple lazer epilasyon, beyaz, sarı ve kızıl kıllarda etkili değildir.
Lazer Epilasyon tedavisi için kaç seans gereklidir?
Lazer epilasyon tedavisinde seans sayısı, uygulama alanına, cilt rengine ve kıl kökü rengine, kalınlığına göre farklılıklar göstermektedir. Ortalama olarak 6-8 seans bu tedavi için genellikle yeterli olmaktadır. Seans periyodu ise bölgeye göre ortalama 4-8 haftadır.
Bu tedavi kılları yok etmede kalıcı bir yöntem midir? Kıllarda geri dönüş yaşanabilir mi?
Alexandrite lazer epilasyon tedavisi ile kıl kökü kalıcı olarak yok edilir. Ancak, hormonal bozukluk veya kıllanmada artışa neden olan ilaç kullanımı gibi tetikleyici nedenler söz konusu ise tedavinin seans sayılarında artma olabilir.
Lazer epilasyon sonrasında leke oluşumuna ve güneşe karşı hassasiyette artış mı olur?
Bu tedavide kıl kökünün renk maddesi kadar cilt rengi de önemlidir. Uygulama yapılacak cilt rengi bronzlaşmış ise cilt normal rengine dönmesi gerekir. Bronzluk çok fazla ise tedavi uygulanmaz veya tedavi dozları ona göre ayarlanır. Yapılan lazer tedavisi kişiyi güneşe ve leke oluşumuna daha duyarlı hale getirmez. Tedavi sürecinde cildi güneşten korumak gerekmektedir.