Lazer Epilasyon Nedir? Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lazer epilasyon
Epilasyon amaçlı kullanılan lazerler alexandrite, nd-yag olarak sayılabilir. Bu lazerlerin isimleri yaydıkları enerjinin dalga boylarına göredir. Lazer epilasyon sırasında lazer enerjisi kıl köküne ulaşana kadar cildi geçer. Lazer, kıl kökünde yüksek ısı etkisi yaparak kökün yok olmasını sağlar. Koyu renkli ve kalın tüyler ısıyı daha iyi tuttukları için lazer epilasyon ile tedavileri daha başarılıdır. Tüy rengi cilt renginden koyu olanlar en kısa sürede en az yan etki ile sonuca ulaşabilirler. Kliniğimizde kişinin cilt rengi ve tüy yapısına bağlı olarak alexandrite ve ya nd-yag lazerler ile epilasyon yapılmaktadır. Günümüzde vücut kılları için en etkin lazer alexandrite lazerler olup, özel durumlarda nd-yag lazer tercih edilmektedir.
Lazer epilasyon ile kıl kökü yok edilirken amaç seçici ısıtma yaparak yani kıl köklerindeki hücrelerin yakılarak hasara uğratılmasıdır. Kıl kökü tarafından emilen bu enerji, ısıya dönüşerek kıl kökünü tekrar büyüyemeyecek şekilde tahrip eder. Milisaniyeler süresinde cilde uygulanan lazer ışığı, cilde zarar vermeden geçerek kıl kökündeki pigmentlere nüfuz eder. Tüm lazer epilasyon türleri kıl gelişiminin geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar. Kalıcı lazer epilasyon için kıl kökünün papilla denilen kısmının yok edilmesi amaçlanır. Tedavi esnasında tüylerin büyüme aşamaları olan anajen, katojen veya telojen fazda olması tedavi açısından önemlidir. Uygulama anında kılların farklı evrelerde olması, lazer epilasyonda sonucun ortalama 4-6 seans sonrası alınmasına neden olur. Lazer ışının uygulama süresi ve dozu kişinin cilt rengi ve yapısına göre değişiklik gösterir.
Lazer ışığı anajen (aktif) aşamadaki kıl köklerini etkilemektedir. Bütün kökler aynı anda aktif olmazlar. Dolayısıyla telojen (pasif) kökler, aktif hale geldiklerinde bunlara da uygulama gerekecektir. Kalıcı bir çözüm, ancak birkaç lazer epilasyon seansından sonra elde edilir. Kılların kalınlığı ve yoğunluğu her vücutta farklı olduğu için kesin bir seans sayısı vermek mümkün değildir, kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye değişmektedir. Ortalama olarak çoğunlukla 4-6 lazer epilasyon seansı yeterli olmaktadır. Lazer epilasyon uygulamasında cilt tipine göre doz seçimi yapılır. Bu sayede kıl köklerine etki edecek ama cilde zarar vermeyecek güçte çalışılarak en kısa sürede tedavinin bitirilmesi amaçlanır. Herkesin vücut yapısı ve hormonal seviyeleri, cilt tipi farklı olduğu için lazer epilasyonda sonuca ulaşmak için gereken süre kişiden kişiye değişir. Seanslar kılları anajen (büyüme) safhasında yakalamaya uygun sürelerde tekrarlanır.
Lazer Epilasyon Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir?
• En az 1 ay öncesine kadar ağda, depilasyon gibi kılları kökünden koparan işlemleri yapılmamış olmalıdır.
• Lazer epilasyon seansında etkinin en iyi olabilmesi için kıllar kıl kökünde olmalıdır. Yani anagen denilen aktif büyüme evresinde olmalıdır.
• Lazer epilasyon seansından en az 1 ay öncesine kadar güneş banyosu amaçlı güneşlenilmemiş ve solaryuma gidilmemiş olmalıdır.
Lazer Epilasyon İçin Hazırlıklar Nelerdir?
İlk görüşmede hiçbir uygulama yapılmadan doktor kılları ve bölgeyi görmelidir. İlerleyen seanslarda Lazer epilasyon uygulamasından 3 gün önce bölgenin evde uygun şekilde jilet ile tıraş edilmesi seansta vakit kaybını önler.
Lazer Epilasyon Nasıl Yapılır?
Lazer epilasyon yapılacak alan tıraş makinesi ya da jilet ile kısaltılır. Kullanıcı ve uygulanacak kişiye lazer ışınlarından gözleri koruyan gözlükler takılır. Gözlüksüz işlem yapılmamalıdır. Sonra kullanıcı el aleti yardımı ile lazer uygulamasına başlar. Lazer makinesi içinde oluşan lazer ışığı el aleti ile cilde ulaştırılır. Her lazer atışı ciltte belli bir alanı tarar. Bu lazer atışı sonrası lazerin kıl kökünde ısı enerjisine dönüşümü ile tahrip olur. Bu sayede uygun dönemde yani büyüme fazındaki olan kıl kökleri yeni kıl üretme fonksiyonunu tamamen yada kısmen uzun süreli olarak kaybeder.
Lazer Epilasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lazer epilasyon seansından sonra hafiften koyuya kadar değişen bir kırmızılık ve kıl etrafında hafif bir şişlik yani ödem oluşur. Lazer epilasyon seansı sonrası oluşan bu reaksiyon genellikle 1-2 saat içinde azalarak yok olur. Bazen 1-2 güne kadar da uzayan hafif kızarıklık olabilir. Bu bölgesel reaksiyon için nemlendirici kremler çoğunlukla yeterli olur. Lazer epilasyon uygulaması yapılan bölgenin 2 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmamasını ya da güneş banyosu yapılmamasına solaryuma girilmemesine dikkat edilmelidir.
Lazer Epilasyon İçin Neden Birden Fazla Seans Gereklidir?
Lazer epilasyon uygulanan vücut bölgesine göre seans sayısı değişmektedir. Kıl kökünün bir kısmı vücut bölgesine göre değişmekle birlikte dinlenme zamanındadır. Lazer epilasyon seansı sadece uygulanan bölgedeki aktif büyüyen tüylerin köklerine etki edebilmektedir. Dinlenme halindeki kıl kökü lazer epilasyon uygulamasından etkilenmemektedir ya da çok az etkilenmektedir. Bu yüzden bölgeye göre değişmekle birlikte 1-2 ay aralıklarla tekrarlayan uygulamalar yapılmak zorundadır. Ana seans aralarında 15-20. günlerde rötuş seansı yapılmalıdır. Çoğunlukla 1-2 ay arayla yapılan ortalama 6 uygulama sonuç için yeterlidir. Yüz bölgesinde seans sayısı ortalama 8 – 10 dur. Bu yolla uygulanan ve yukarıda sayılan özelliklere göre değişmekle birlikte kıl miktarı anlamlı derecede azalmaktadır.