Lazer Uygulama Yöntemi
Lazer Epilasyon
Lazer epilasyon işlemi; lazer ışınlarının, kıl köküne ulaştırılarak kıl hücresinin hasarlandırılması ve yeni kıl üretiminin engellenmesinin sağlanmasıdır.
İnsan vücudunda yer alan kılların oluşum süreçleri üç evre izlemektedir.”Anagen” evresi kılın aktif dönemidir ve bu evrede yapılan lazer uygulaması kıl kökünün bir daha kıl üretmeyecek şekilde hasarlandırılmasını sağlar. Ancak bu uygulama esnasında aktif olmayan (“Katagen” ve “Telogen”) evresindeki kıllar uygulamadan etkilenmezler. Uygulama yapılan bölgedeki tüm kılların işlenebilmesi için “Anagen” evresinin yakalanması gerekir. Dolayısıyla birkaç seans sonra istenen sonuç elde edilebilir. Seans sayısı kişiden kişiye; kişinin kıl rengi, kıl kalınlığı, ten rengi ve hormonal durumuna bağlı olarak bölgeden bölgeye değişebilir.
Polikliniğimizde, Alexandrite ve Nd-YAG Lazer sistemli cihazlar kullanmaktadır.
Bu çeşitlilik ve çoklu uygulamalar tedavide birçok avantajlar sağlamaktadır:
Hem açık ten, hem koyu ve bronz tenlerde başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
Böylece yaz ve kış mevsimlerinde lazer epilasyon yaptırmak mümkün olmaktadır.
Farklı dalga boyları ile işlem yapabilme özelliği tedavinin daha kısa sürede sonuçlanmasını sağlamaktadır.
Lazer Epilasyon yaptırmak isteyen kişinin kıl yapısı ve kıllanma özelliklerine göre gerekirse hormon profiline bakılır. Kişiye özel uygun olan lazer protokolü belirlenir.
Lazer, iyonize olmamış bir enerji olup kıl hücresinde mutasyona neden olmaz. Bu nedenle sağlık açısından bir zarar söz konusu değildir.
Lazerin kullanıldığı alanlar
Yaklaşık 40 senedir başarıyla kullanılan lazer teknolojileri her geçen gün daha da gelişmekte ve daha güvenli hale gelmesiyle birlikte sağlık dünyasında da yeni bir devir açıldı. Epilasyon damarsal lezyonlar, lekeler, sivilceler ve kırışıklık vs. pek çok hastalık için lazer teknolojisinden yararlanılmaktadır.
Lazer uygulama yöntemi
Lazer atışları cilde bir ışık demeti şeklinde gönderilir. Lazer el aletinden çıkan bu atışlar başlığın çapı kadar bir alanı etkiler. Bu alan genelde 1,5 – 2 cm kadardır. Her atış sonrası kıl kökü milisaniyelik bir süre içinde ısınır ve tahrip olur. Bu sayede kıl kökünün kıl üretim fonksiyonu bozulur. Büyüme fazındaki tüyler daha fazla etkilenirken dinlenme fazındaki tüyler lazerden daha az etkilenir.
Lazer epilasyon uygulaması sonrası kızarıklık ve kıl etrafında hafif bir şişlik oluşabilir. Bu reaksiyon çoğunlukla 1-2 saatte kaybolur. Bazen 1-2 güne kadar da uzayabilir. Bölgesel bu reaksiyon için bazı kremler, soğutma işlemi uygulanır. Böylece reaksiyon en aza indirgenmeye çalışılır. Nemlendirici kremlerin evde de 3-4 gün kullanılmasını önerilir. Uygulama yapılan bölgenin 2 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmamasını gerekir. Yaz mevsiminde dışarı çıkmadan önce yüksek faktörlü güneş koruyucusu kullanılması önemlidir.
Lazer epilasyon yan etkiler
Uygulama yapılan ciltte yüzeysel kabuklanma bazen oluşabilen geçici bir problemdir. Çoğunlukla bu kabuklanma günler içerisinde düzelir ve deri normale döner. Bölge nemlendirici kremlerle düzenli olarak nemlendirilmelidir.
Neden birden fazla seans gerekir?
Bölgeye göre kıl kökünün %30-70 dinlenme dönemindedir. Tedavi esnasında tüylerin büyüme aşamaları olan anagen, katagen ,telogan fazda olması tedavi açısından önemlidir. Uygulama anında kılların farklı evrelerde olması, sonucun tek seans ile bitmemesine neden olur. Tedavi sadece uygulanan bölgedeki büyüyen tüylerin köklerini tahrip etmektedir.
Dinlenme evresinde olan kıl kökleri lazerden etkilenmez. Bu yüzden bölgeye göre değişmekle birlikte 1- 2 ay sonra tekrarlayan tedaviler gerekmektedir. Uygulamalar bölgeye göre ortalama 1 -2 ay aralıklarla yapılır. Çoğu zaman ortalama 6-7 seans kesin sonuç almak için yeterlidir, ancak bu deri tipine ve kılların özelliğine bağlı olarak değişebilir. Yüz bölgesinde seans sayısı daha fazladır; özellikle hormon düzensizliği olan hastalar tedaviye dirençli olup lazer uygulamaları ile birlikte hormon tedavileri de düzenlenmelidir.
Lazer epilasyon kimlere uygulanmaz?
Teorik olarak lazer ışığının nöbeti tetikleme olasılığı ile epilepsi hastalarına, kalp pili kullananlara, uçuk hastalığı bölgelerde, sedef hastalığı olan kişilerde, prekanseroz cilt lezyonu hastalarına, cilt enfeksiyonlarında, gebeliğin doğal seyrinde oluşabilecek sorunlarda masumiyetinin kanıtlanamayacak olması ve yeterli bilimsel veri olmaması nedeniyle hamilelere, ışıkla tetiklenen bir hastalığı olanlara lazer epilasyon uygulanmaz. Ayrıca bunun dışında ışığa duyarlılık yaratabilecek ilaç kullananlarda uygulama sırasında dikkatli olunması gerekir.